Sunday, March 13, 2011

Colombia overtar ledelsen i den søramerikanske union, Unasur

Colombia overtok i vinter ledelsen i unionen av søramerikanske stater, Unasur. Tidligere argentinsk president Nestor Kirchner skulle opprinnelig sittet som generalsekretær frem til 2012, men etter hans dødsfall i høst ble tidligere utenriksminister i Colombia María Emma Mejía utpekt til ny generalsekretær i Unasur.

Unasur ble etabelert i 2008 og består nå av samtlige søramerikanske stater bortsett fra Fransk Guyana. Formålet med unionen er å fremme kulturell, sosial, økonomisk og politisk integrasjon i regionen. Unionen har de siste årene vært i en konsolideringsprosess og vil først bli fullt operativ fra i år. Likevel får den mye av æren for den massive regionale reaksjonen som sannsynligvis avverget alvorligere kriser under separatistutviklingen i Bolivia i 2008 og statskuppforsøket i Ecuador i 2010. Analytikere anser det som et godt tegn at Colombia som de siste årene har hatt konflikter med Ecuador og Venezuela, ble akseptert i denne viktige rollen for Sør-Amerika.

María Emma Mejía er blant annet også president i Shakira sin stiftelse, Pies Descalzos, og bildet over av leder i Stiftelsen Golden Colombia, Øystein Schjetne, og María Emma Mejía er fra et møte mellom de to stiftelsene i 2006.

No comments:

Post a Comment