Thursday, February 10, 2011

Verdens første lydbokforfatter død

En stor kolombiansk kulturpersonlighet gikk bort i går. David Sánchez Juliao var forfatter og journalist. En lang rekke av hans romaner, noveller og andre tekster har blitt filmet både for TV og kino og han er oversatt til en rekke språk. «El viejo Déivi» var også kjent for sin sonore røst og en berømt imitator. I følge Wikipedia ha han ut verdens første lydbok på kassett i 1975 med sin egne historier El Flecha og ¿Por qué me llevas al hospital en canoa, papá? (Hvorfor frakter du meg til sykehuset i kano, Pappa?) Kassettene var å få kjøpt gatelangs i hele landet og i lange tider var det disse historiene og ikke salsamusikk som ble satt på ut i de små timer.

David Sánchez rakk også i løpet av sine 64 år å tjene to ganger som ambassadør for Colombia, henholdsvis i India (1990-94) og i Egypt (1994-98).

Golden Colombia møtte David Sánchez Juliao under fjorårets Hay festival i Cartagena der han tilbakelent i en gyngestol doserte om vallenatomusikken (han skrev selv vallenatolåter) sammen med journalistlegenden Juan Gossaín (David til venstre på bildet). Etter seansen så vi oss nødt til å imøtegå ham på et par punkter og havnet i en interessant disputt. Noen uker senere sendte oss nedenstående mail der han skryter av vårt prosjekt og vår hjemmeside som han hadde studert grundig.
Et raust geni.

Paz en la tumba, David.
(Tegningen over er av Jaime Molina)

No comments:

Post a Comment