Friday, January 28, 2011

Rubén Blades, Kjetil Bjørnstad m.fl på Hay Festival i Cartagena!

I går åpnet årets versjon av Hay Festival i Cartagena, festivalen som har undertittelen "Conversations, Literature, Ideas, Music" og som samler forfattere, musikere og intellektuelle fra hele verden i Cartagena de Indias i slutten av januar.

På åpningsdagen var det Rubén Blades fra Panama som sto i sentrum. Salsamusikeren Blades som har bodd i USA store deler av livet etter at familien måtte flykte fra General Noriegas diktatur, har spilt inn 20 album og mottatt seks Grammy-priser og er en elsket artist på hele det latinamerikanske kontinentet . En av hans mest kjente låter er Pedro Navaja, inspirert av Mack the Knife av Kurt Weill/Bertolt Brecht (udødeliggjort av Frank Sinatra).

Rubén Blades er jurist fra Harvard Law School, og det er også på Harvard han nå skal ta en PhD i sosiologi de neste årene. Han har videre hatt roller i et titalls Hollywood-produksjoner, han har stilt til valg som president i Panama (han kom på 3. plass) og han har sittet i fem år som statsråd for turisme i landet.

En annen musiker og intellektuell som opptrer under festivalen, er vår egen Kjetil Bjørnstad (se El Espectadors reportasje om Bjørnstad i dagens avis her). Han opptrer i dag i Cartagenas ærverdige Teatro Adolfo Mejía med sin musikk, og blir tidligere på dagen intervjuet av journalisten Hugo Chaparro om sine bøker og da særlig To Music som nylig er utgitt i Spania.

Ellers under festivalen skal blant annet nevrologen David Eagleman snakke om hva han tror om livet etter døden; BBC-journalisten Bee Rowlatt skal snakke om Jane Austen i Bagdad; forfatterne Martín Solares, Tomás González og William Ospina skal i en forfattersamtale ta for seg temaet vold i romaner; Davis Aaronovitch som skriver i The Times, skal presentere sin siste bok Voodoo Histories: The Role of the Conspiracy Theory in Shaping Modern History; og mye, mye annet.

Se forøvrig vår reportasje om Hay Festival 2010 her, der hovedgjesten var Mario Vargas Llosa som skulle få nobelprisen senere samme år.

No comments:

Post a Comment